İNTERNETTE ŞARKIŞLANIN SESİ ŞARKIŞLA FM
SİVAS HABERLERİ
17 Şubat 2011 Perşembe
2036’da Dünya'ya çarpacakmış !
Rus bilim adamları 274 metrelik dev göktaşının dünyaya çarpacağı tarihi açıkladı.
37 bin km. hızla çarpacak göktaşının milyonlarca insanı öldürebileceği tahmin ediliyor.
Saatte 37 bin kilometreden fazla hızla hareket eden Apophis asteroitinin 13 Nisan 2036'da Dünya'ya çarpabileceği ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olarak küresel bir kaosa yol açabileceği öne sürüldü.
Rus astronomlar, 274 metre genişlikteki Apophis'in gezegene 25 yıl içinde çarpabileceğini belirtiyor.
NASA ise bu felakete 250 binde 1 ihtimal veriyor. Bunun için asteroitin Nisan 2029'da dar bir yerçekimsel anahtar deliğinden (geçen bir asteroitin Dünya'nın yerçekimiyle rotasını değiştirmesi) geçmek zorunda. Böylece yedi yıl sonra gerçekleşecek çarpışma için rotasına girebilecek.
Bilim insanları dünya'nın etrafında, Apophis'in 2029 yılında geçeceği yörüngenin yakınlarında Dünya'nın anahtar deliğinin olduğunu keşfetti. Dünya'nın yerçekimi çok büyük. Eğer asteroit bu delikten geçerse, Dünya'ya çarpabilir. NASA Dünyaya Yakın Cisimler Programı yöneticisi Donald Yeomans, bu ihtimalin çok düşük olduğunu belirtiyor.
St Petersburg Üniversitesi'nden Profesör Lenoid Sokolov ise, "‘Apophis, 13 Nisan 2029'da Dünya'ya saatte 37 bin-38 bin kilometre hızla Dünya'ya yaklaşacak. Çarpışmanın ise 13 Nisan 2036'da gerçekleşme ihtimali var. Görevimiz çeşitli alternatifleri değerlendirmek, senaryolar geliştirmek ve öngörülerimize uygun eylem planları oluşturmak" diyor.
Rus bilim insanları, 14 ay önce asteroitin rotasını değiştirme yönünde bir operasyon başlatma konusunda görüşmek üzere toplanmıştı.
Apophis'in Dünya'ya çarpma rotasına girmesi halinde NASA, rotayı değiştirmek için kaçınma manevrasını devreye sokacak. Bunun en basit yolu asteroite bir insansız uzay aracının çarpmasını sağlamak.
Geçen şubatta Asteroid 2011 CQ1, Pasifik'in üzerinde, yeryüzünün sadece 5741 kilometre üzerinden geçmişti. Temmuz 2005'te NASA, kasıtlı olarak Deep Impact uzay aracının Tempel 1 kuyrukluyıldızına çarpmasını sağlamıştı. Bunun sonucunda, kuyrukluyıldızın çekirdeğinin önceden sanılana göre, daha toz ve daha az buzdan oluştuğu anlaşılmıştı
veteknoloji
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder