Dünya Sağlık Örgütü çocuk felcinin kontrol altına alınmaması durumunda, küresel çapta önüne geçilmesinin zorlaşacağını vurguladı.
Çocuk felcinin ocaktan bu yana birçok ülkeye yayılması nedeniyle DSÖ, önlemin aciliyet gerektirdiğini belirtti.
DSÖ, kontrol altına alınmaması durumunda, aşı ile önlenebilen ciddi hastalıklardan biri olan çocuk felcinin küresel çapta önüne geçilmesinin zorlaşacağını vurguladı.
Örgüt, geçen hafta yapılan acil toplantıdaki verilerin uyarı için yeterli olduğunu belirterek, hastalığın patlak verdiği Pakistan, Kamerun ve Suriye'nin büyük risk taşıdığına dikkati çekti ve yetkililerden bu ülkelere seyahat edecekler için aşı kampanyası konusunda harekete geçmesini istedi.
Hastalığın görüldüğü Afganistan, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Irak, İsrail, Somali ve Nijerya'da önlemlerin artırılması gerektiğine vurgu yapan örgüt, ocak-nisan'da Pakistan'dan Afganistan'a, Suriye'den Irak'a ve Kamerun'dan Ekvator Gine'sine hastalığın yayıldığını kaydetti.
Çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen, bulaşıcı hastalık olan çocuk felci, birkaç saatte felce ve bazı vakalarda ölüme yol açıyor. 1988'den bu yana çocuk felci vakalarının sayısı yüzde 99 azaldı. 1988'de 350 bin vakaya rastlanırken, geçen yıl 406 vaka görüldü.
KAYNAK : http://www.dunya.com/mobi/news_detail.php?id=227122
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder